Zdrowe masło orzechowe  na codzień

Zdrowe masło orzechowe na codzień
April 8th, 2017, HealthNow, 2 Comments

Masło orzechowe  - Twoja recepta na zdrowie

Masło orzechowe coraz bardziej zdobywa na popularności w naszym kraju, choć można go zobaczyć niemal na każdym amerykańskim filmie, w Polsce dopiero raczkuje.  Choć nie jest zakorzenione w tradycji, gdzie swoją walkę od lat toczą masło z margaryną, to jednak warto go włączyć do codziennej diety.

Przysmak ten wynaleziono w sumie nie tak dawno, bo dopiero na początku XX wieku. Wynalazł go amerykański lekarz J.H. Kellogg, który był przy tym wegetarianinem, autorem wielu publikacji z zakresu religii i medycyny. To ta sama osoba, która wynalazła kukurydziane płatki śniadaniowe.

Jakie masło orzechowe wybrać?

Jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach, a więc trzeba dobrze sprawdzić skład podany na opakowaniu. Pełnowartościowe, najlepsze masło orzechowe powinno zawierać 100% lub niemal 100% orzechów. Prawdziwe masło orzechowe powinno być pastą uzyskaną ze zmielenia orzechów na gładką masę. Dopuszczalne jest masło z dodatkiem kawałków orzechów, dla koneserów cząstek orzeszków, które podnoszą walory organoleptyczne.

Należy zwrócić uwagę, by masło z orzechów nie zawierało oleju palmowego, cukru, słodzików, soli, emulgatorów, konserwantów, barwników. O ile szczypta soli może być dopuszczona, to już zawartość sztucznych barwników znacznie obniża wartość odżywczą. Naturalne masło orzechowe to alternatywne źródło zdrowych tłuszczów w codziennej diecie, które warto włączyć jako cenny składnik posiłku.

Zdrowe masło orzechowe właściwości

Nie jest tajemnicą, że orzechy i ich przetwory są produktami kalorycznymi i nie stanowią lekkiej przekąski. Należy mieć to na uwadze, by w trosce o zdrową dietę nie przesadzić z jej kalorycznością. Przyjmuje się średnio, że orzechy to 60% tłuszczu, 20% białek i 20% węglowodanów. Nie znaczy to jednak, że należy od nich stronić, ale żeby spożywać je rozsądnie, ponieważ mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Orzechy są bogate w potas, magnez, witaminę E oraz B3 (niacynę), która ma pozytywne wpływ na przemiany metaboliczne, uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, reguluje poziom cholesterolu, rozszerza naczynia krwionośne, oddziałuje korzystnie na system nerwowy i stan psychiczny, poprawia stan skóry i włosów.

Naturalne masło orzechowe z orzeszków ziemnych, zwanych też arachidowymi, to bardzo dobre źródło kwasów oleinowych. Orzeszki ziemne to też bogactwo aminokwasów, czyli budulców białek.

Masło orzechowe dla sportowców

Zdrowe masło orzechowe jest polecane zwłaszcza sportowcom ze względu na bardzo dużą zawartość argininy, czyli względnie egzogennego aminokwasu, którego synteza w organizmie uzależniona jest od spożycia jej prekursorów czyli proliny i kwasu glutaminowego. Orzeszki ziemne zawierają jej aż 3107 mg w 100 gramach. Arginina jest odpowiedzialna za przyrost masy mięśniowej, przyspiesza spalanie tłuszczu, a po wysiłku redukuje uszkodzenia mięśni.

Bez obaw po naturalne masło orzechowe mogą też sięgać cukrzycy, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Poleca się je również wegetarianom i weganom.

Na rynku dostępne jest również masło z orzechów nerkowca i tradycyjne masło z orzechów ziemnych firmy EKOGRAM. Są to produkty w 100% zawierające orzechy z ekologicznych upraw, bez żadnych dodatków.