Co oznacza MGO w miodzie manuka?

Co oznacza MGO w miodzie manuka?
October 16th, 2016, HealthNow, 0 Comments

Czym jest MGO ( Methylglyoxal ) w miodach manuka?


Methylglyoxal (MGO) jest naturalnym związkiem znajdującym się w miodzie manuka.  Występuje on w różnym stężeniu i tylko w niektórych miodach. Jak dowiodły badania naukowe, jest głównym bakteriobójczym związkiem w miodzie manuka. Naukowcy Uniwersytetu w Dreźnie zidentyfikowali  ten związek i opracowali standardy mierzące zawartość methylglyoxalu  poszczególnych miodach. Zauważono, że związek ten naturalnie występuje w miodach manuka w znacznych ilościach, niespotykanych w żadnym innym produkcie spożywczym. Miód manuka nie jest lekiem, ale należy do grupy żywności funkcjonalnej.


Co oznacza wartość MGO?

Miody manuka różnią się między sobą właśnie zawartością MGO w swoim składzie. Jak już wiadomo – im wyższe stężenie methylgloxalu,  tym silniejsze są jego właściwości antybakteryjne. Jednak nie wszystkie miody manuka mają istotny dla zdrowia składnik. Jedynie te o wyższym stężeniu (najlepsze dawki od  100 mg na kg do 550 mg na kg) mają właściwości terapeutyczne.

Ilość methylglyoxalu w miodzie manuka waha się w granicach od 30 do 1000 mg na kg miodu.

MGO TM 30 +   ( 30 mg methylglyoxalu na kg miodu)

MGOTM  100+  (100mg na kg miodu)

MGOTM  250+  (250mg na kg miodu)

MGOTM  400+  (400mg na kg miodu)

MGO TM  550+  (550 mg na kg miodu)

Zalecane jest stosowanie miodu o zawartości od 100 mg methylglyoxalu na kg . Im większe jego stężenie, tym silniejsze jest jego działanie bakteriobójcze. Żadne inne miody nie zawierają tak wysokich stężeń MGO jak miody manuka z Nowej Zelandii.

MGO TM 400 + oznacza silne działanie bakteriobójcze i jest jednym z najczęściej kupowanych miodów.


Właściwości lecznicze miodu manuka

Miód manuka to bardzo skuteczny środek wzmacniający odporność organizmu. A jego silne właściwości:

  •          Antybakteryjne
  •          Przeciwzapalne
  •          Przeciwwirusowe
  •          Przeciwgrzybiczne

wspomagają również leczenie wielu chorób m.in. przewodu pokarmowego. Dobroczynne działanie miodu manuka zostało potwierdzone w  takich chorobach jak wrzody na żołądku, zaburzenia trawienia, nadkwasota, zespół jelita wrażliwego, zwalcza szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym.

Właściwości miodu manuka są wyjątkowe i  wiele badań potwierdza jego skuteczność. Hamuje rozwój bakterii takich jak:

  •        Gronkowiec
  •        Paciorkowiec
  •        Helicobacter pylori
  •        Pałeczki jelitowe, pałeczki okrężnicy


Miód manuka ze względu na jego właściwości można polecić każdemu. Korzystnie wpływa na zdrowie i odporność organizmu. Wspomaga leczenie wielu chorób. Miód jest produktem alergizującym, dlatego w przypadku alergii na produkty pszczele oraz w przypadku cukrzycy należy zasięgnąć opinii lekarza. Nie wolno podawać miodu manuka, jak i żadnego innego miodu dzieciom do pierwszego roku życia.. U dzieci starszych może to być jednak dodatkowe wsparcie w walce z częstymi infekcjami i obniżoną odpornością.

Spożywanie dwa razy dziennie po jednej łyżce miodu doskonale wzmacnia funkcje obronne organizmu . Właściwości nowozelandzkiego miodu manuka są zbadane i potwierdzone naukowo.

Blog Related Article

Zbawienne dla zdrowia właściwości miodu nie są już dla nikogo odkryciem Ameryki. Nowością jednak nadal jest miód Manuka, który pozostaje nieodkryty przez szersze grono odbiorców.W tym miejscu trzeba cofnąć się do samego początku, i krótko wyjaśnić czym właściwie jest Manuka Honey i skąd pochodzi.Pochodzenie Manuka HoneyManuka (łac. Leptospermum ...
Read More