
Ksylitol - naturalny czy sztuczny zamiennik cukru?
December 18th, 2016,
HealthNow,
0 Comments
Ksylitol - czy warto zamienić nim tradycyjny cukier?
Używanie cukru na co dzień może być jednym z najbardziej
niezdrowych aspektów współczesnej diety. Jest to główny powód, dla którego
poszukiwana jest jakaś mniej szkodliwa alternatywa, jak na przykład ksylitol.
Nie ustępuję cukrowi pod względem mocy słodzenia, ale ma mniej kalorii i nie
podnosi poziomu cukru we krwi.
Liczne badania potwierdzają również, że ma zbawienny wpływ na zęby, chroniąc je przed próchnicą. Dowodzą to przede wszystkim obserwacje szwedzkich dzieci, które dzięki dostępowi do gum do żucia z ksylitolem w swoich szkołach, praktycznie nie mają tego problemu. Ksylitol faktycznie obniża pH w jamie ustnej, jak mówią w reklamie.
Czym jest ksylitol i jak wygląda?
Ksylitol z chemicznego punktu widzenia to alkohol cukrowy.
Alkohole cukrowe są jak hybrydy cząsteczki cukru i cząsteczki alkoholu. Ich
struktura powoduje stymulowanie receptorów na języków odpowiedzialnych za
odczuwanie słodkiego smaku.
Ksylitol występuje naturalnie w niektórych owocach i warzywach, dlatego uznaje się go za naturalny słodzik. Nawet ludzie produkują go w niewielkich ilościach w drodze metabolizmu. Może być pozyskiwany z różnych owoców, owsa, kukurydzy, trzciny cukrowej i brzóz. Powstaje z naturalnych produktów tzn. z pulpy celulozowej, która musi zostać poddana różnym procesom, aby ostatecznie mogła być dostępna na półkach sklepów ze zdrową żywnością w formie białych kryształków. Jest to jednak główny zarzut odnośnie ksylitolu, czy aby na pewno można go było nazywać ‘naturalnym słodzikiem’ , mimo bezsprzecznie wielu zalet.
Gdzie występuje?
Jest częstym składnikiem gum do żucia, cukierków, miętówek,
produktów przyjaznym diabetykom oraz produktom do pielęgnacji jamy ustnej.
Ksylitol ma podobną moc słodzącą jak cukier, ale zawiera 40%
mniej kalorii.
Kaloryczność:
Zwykły
cukier: 4 kalorie/ gram
Ksylitol:
2,4 kalorie/ gram
Korzyści ze stosowania ksylitolu
Dba o zęby
Już w 1970
roku udowodniono korzystne działanie ksylitolu na nasze uzębienie, a późniejsze
badania tylko to potwierdziły. Czasopisma stomatologiczne pieją z zachwytu nad
ksylitolem i jego pozytywnym wpływem na utrzymanie zębów w pełni zdrowia i z
dala od próchnicy. Nie tylko uniemożliwia on rozwój bakterii, ale również
remineralizuje już zaatakowane przez próchnicę zęby.
Drożdże i bakterie w jelitach
Ksylitol
jest prebiotykiem, czyli stanowi pożywienie dla bytujących w naszych jelitach
flory bakteryjnej, zapewniając jej prawidłowe funkcjonowanie. Skład mikroflory
przewodu pokarmowego wpływa nie tylko na nasze trawienie, odporność, ale co
coraz częściej twierdzą specjaliści, może mieć wpływ nawet na nasze
samopoczucie i walkę z depresją.
Powszechnie
stosowany cukier, do tego spożywany w zbyt dużych ilościach, sprzyja rozwojowi
szkodliwych bakterii i drożdży w jelitach. Ksylitol jest doskonałym
rozwiązaniem dla osób borykających się z przewlekłymi zakażeniami drożdżakami w
przewodzie pokarmowym, ponieważ nie sprzyja ich rozwojowi jak cukier czy inne
popularne słodziki jak np. aspartam.
Stężenie glukozy we krwi i insulina
Ksylitol
jest wolniej absorbowany niż cukier, a w zasadzie nie ulega nawet całkowitemu
strawieniu. Nie powoduje skoku glukozy we krwi, jest więc dobrym substytutem
cukru dla diabetyków, ponieważ nie powoduje nagłego wyrzutu insuliny. Zawsze
należy jednak badać wpływ przyjmowanych nowych produktów i kontrolować poziom
cukru we krwi u osób z grupy ryzyka, ponieważ mogą wystąpić działania
osobnicze.
Druga strona ksylitolu
W związku z
tymi wszystkim zaletami związanymi ze stosowaniem ksylitolu, czy jest coś, za
co można go nie lubić?
Z jednej
strony, ksylitol jest żywnością przetworzoną, nie spożywamy go w jego
naturalnej formie. To spowodowało wiele dyskusji na temat zdrowotnego działania
ksylitolu. Niektórzy twierdzą, że skoro jest przetworzony, to nie może być
częścią zdrowej diety. Inni natomiast, że skoro przynosi tyle korzyści, to czy
jednak nie warto go włączyć do codziennej diety jako zamiennik cukru, który
oprócz tego, że jest przetworzony, ma
bardzo złą sławę i niekorzystne działanie na nasze zdrowie.
Ksylitol
może powodować problemy żołądkowo-jelitowe u niektórych osób. Ponieważ nie jest
całkowicie trawiony w naszym układzie, może mieć działanie przeczyszczające.
Inne zgłaszane dolegliwości to wzdęcia, bóle brzucha i skurcze. Są to jednak
sporadyczne przypadki, które należy mieć na uwadze, natomiast ksylitol
wprowadzany do diety w sposób kontrolowany i sukcesywny, w normalnych warunkach
nie powoduje żadnych dolegliwości. Nie odnotowano poważnych skutków ubocznych
stosowania ksylitolu.
Wiele firm
produkuje ksylitol z modyfikowanej genetycznie kukurydzy GMO, dlatego przed
zakupem warto zrobić ‘research’ na własną rękę, by uniknąć takiej
niespodzianki. Na rynku są firmy, które oferują ksylitol z zachowanie
ekologicznych schematów produkcji.
Jak zastąpić cukier ksylitolem w praktyce
Ponieważ
ksylitol ma podobną moc słodzącą jak cukier, można to w łatwy sposób
wykorzystać na co dzień. Warto pamiętać o kilku sprawach.
- Tak jak
zostało wspomniane wcześnie, ksylitol zapobiega namnażaniu drożdży, dlatego
jeśli planujesz piec pieczywo na bazie drożdży, będziesz zmuszony użyć
tradycyjnego cukru.
- Pamiętaj, że
używając ksylitolu do wypieków, należy go najpierw zmielić, jeśli produkt
docelowy nie zawiera wystarczająco wilgoci. Może spowodować, że twoje ciasto
będzie zbyt sypkie. Doskonale nada się do tego młynek do kawy lub mikser.
- Ksylitol
chłonie więcej wilgoci niż tradycyjny cukier.
- Działanie ‘chłodzące’ jest charakterystyczne dla ksylitolu, obserwujesz to żując gumę zawierającą mentol. Aby to zmniejszyć już całkowicie wyeliminować, użyj zwykłego cukru.
- Ksylitol
działa jak środek konserwujący, dzięki temu twoje wypieki będą dłużej świeże.
- Ksylitol nie
karmelizuje i nie brązowieje, więc nie wpłynie na kolor twoich wypieków.
Ksylitol na co dzień
Istnieje
złota zasada, że we wszystkim należy mieć umiar. Tak i za ksylitolem stoi wiele
‘za’, natomiast nie znaczy to, że należy nim słodzić bez opamiętania. Stanowi
on jednaj doskonały wstęp do ograniczania używania środków słodzący ‘w ogóle’ w
naszej diecie i do walki z nadwagą. Warto wykorzystać to co dobrego niesie za
sobą stosowanie ksylitolu, a używany z rozwagą nie przyniesie skutków
ubocznych.
Leave your comment