Czarnuszka ( Nigella sativa L.) to roślina pochodząca z Europy południowo - wschodniej, która charakteryzuje się białymi i niebieskimi kwiatami, ale znana jest przede wszystkim z owoców zawierających trójgraniaste, czarne jak węgiel nasiona. Cenili je już faraonowie, którzy ponoć twierdzili, że tylko śmierci nie wyleczy.


Właściwości czarnuszki

  • działanie przeciwwrzodowe, chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami,
  • łagodzi katar i kaszel podczas przeziębień,
  • silne działanie przeciwwirusowe,
  • łagodzi katar sienny,
  • działa przeciwdepresyjnie,
  • może łagodzić objawy astmy,
  • działanie antynowotworowe.

Zastosowanie

  • do kanapek (z wędliną, twarogiem),
  • jako marynata do mięs
  • dodatek do wypieku pieczywa
  • do konserwowania ogórków, aby nie straciły swej jędrności,
  • może zastąpić pieprz, nie drażniąc żołądka,
  • do sałatek.


Napisz opinię

Uwaga: HTML nie jest dopuszczony!
    Zła           Dobra