Czarnuszka  - czarne złoto

Czarnuszka - czarne złoto
January 30th, 2017, HealthNow, 0 Comments

Czarnuszka siewna i jej zastosowanie w medycynie naturalnej

 

Co sprawia, że niepozorne, pikantne w smaku ziarenka czarnuszki siewnej są powszechnie uznawane za niezwykłe dobrodziejstwo natury? Cudowne właściwości tej specyficznej rośliny, noszącej łacińską nazwę Nigella sativa, dobrze znano już w czasach starożytnych – bywa nazywana „złotem faraonów”, ponieważ to właśnie Egipcjanie ubóstwiali czarnuszkę, wierząc, że jest w stanie wyleczyć wszystko oprócz śmierci. Antyczne podania głoszą, że legendarna Kleopatra zawdzięczała jej swoją posągową urodę, a wiekowi władcy Egiptu długowieczność. Czarnuszka siewna przywędrowała do Polski z terenów Azji Mniejszej i Europy Południowo-Wschodniej, przypadając do gustu Polakom głównie jako przyprawa oraz dodatek do wypieków. Aktualnie uprawiana jest na terenie naszego kraju, co sprawia, że możemy zaopatrzyć się w świeże ziarno lub olej prosto od polskich producentów i bez ograniczeń korzystać z dobrodziejstw, w jakie wyposażyła czarnuszkę natura.

 

Właściwości czarnuszki

 

Lecznicze walory zawdzięcza przede wszystkim doskonałej kombinacji niezbędnych składników odżywczych, które łączy w idealnych proporcja. Mowa tu o kwasach tłuszczowych nienasyconych, sterolach, fosfolipidach, a także flawonoidach i alkaloidach. Jest bogata w biotynę, związki mineralne takie jak magnez, wapń, selen, cynk, żelazo, sód, potas, a także witaminy z grupy B, A, E i F. Nasiona i olej z czarnuszki charakteryzują się silnym działaniem antybakteryjnym, antywirusowym, a także przeciwgrzybiczym, pomagają naturalnie oczyścić organizm z pasożytów. Liście rośliny, co ciekawe, zawierają więcej witamy C niż natka pietruszki – można wykorzystać je jako przyprawę, która wzmocni przyswajanie żelaza oraz przyspieszy proces leczenia anemii u osób z niedoborem tego pierwiastka. Stosowanie oleju z czarnuszki jest szczególnie polecane osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, ponieważ wspiera on układ odpornościowy, zmniejsza stres oksydacyjny i pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit. Łagodzi objawy alergii, poprawia ogólną wydolność organizmu, genialnie poprawia stan skóry, wzmacnia cebulki oraz zapobiega wypadaniu włosów. Warto wspomnieć, że to niepełna lista zalet czarnuszki siewnej, ale z pewnością wystarczająca, aby przekonać do codziennego korzystania z jej cudownych właściwości.

 

Jaki olej wybrać?

 

Nasiona czarnuszki możemy dodawać do wypieków, domowego pieczywa lub dań, którym chcemy nadać lekko pikantny posmak, możemy również zmielić ją w młynku i używać zamiast pieprzu, dla którego stanowi zdrową alternatywę, gdyż nie zakwasza organizmu. Olej z czarnuszki zawsze wybieramy naturalny, tłoczony na zimno, ponieważ taka metoda produkcji gwarantuje zachowanie wszystkich wartościowych składników odżywczych. Dobrym wyborem będzie OLEJ VIRGIN marek Bio Planete, Dary Natury lub Ekamedica, których producenci doskonale wiedzą, jak zatroszczyć się o drogocenną esencję tych czarnych, niepozornych ziarenek. Olej można stosować zarówno wewnętrznie, spożywając 2-3 łyżki oleju na zimno, jak i zewnętrznie na włosy, skórę ciała, twarzy oraz głowy. Zapraszając olej z czarnuszki do naszej łazienki i kuchni, sprawimy naszemu ciału niezwykły prezent, który zaowocuje lśniącą cerą, zdrowymi włosami oraz wzrostem witalności całego organizmu.