Cynamon cejloński jest najcenniejszą odmianą tej przyprawy. Charakteryzuje się niższą zawartością kumaryny i kwalifikuje się go jako zioło lecznicze. Jest również łagodniejszy i słodszy w smaku.

Właściwości cynamonu cejlońskiego: 


  • Przyspiesza metabolizm
  • Działa rozgrzewająco na organizm
  • Sprzyja odchudzaniu - wyciągi z kory cynamonu cejlońskiego uwrażliwiają tkanki na         insulinę, pomagają regulować gospodarkę węglowodanową w organizmie. Ponadto sprzyja pozbywaniu się z organizmu nadmiaru tłuszczu. Aby osiągnąć ten efekt, trzeba dodawać do potraw pół łyżeczki tej przyprawy dziennie.
  • Uśmierza ból - jest składnikiem mieszanek ziołowych oraz maści rozgrzewających, stosowanych w bólach reumatycznych i tych innego pochodzenia. Warto wiedzieć, że cynamon jest jednym ze składników tzw. maści tygrysiej, działającej przeciwbólowo.
  • Cynamon sprawdzi się szczególnie w przypadku cery trądzikowej, gdyż wykazuje właściwości antybakteryjne. Dzięki niemu ropne wypryski zostaną zlikwidowane, przebarwienia złagodzone, a cera rozjaśniona. Cynamon to także sprawdzony sposób na cellulit. 

Sposób spożycia:
Znakomity do słodkich dań z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego, ciast. Idealny jako dodatek do rozgrzewających herbat i napoi. Pasuje również do potraw mlecznych wzmacniając ich smak. 


Wielkość opakowania : 100 g

Produkt rolnictwa ekologicznego.

Napisz opinię

Uwaga: HTML nie jest dopuszczony!
    Zła           Dobra