Chlorella- cudowna alga

Chlorella- cudowna alga
January 15th, 2017, HealthNow, 0 Comments

Chlorella – niezwykła alga

 

W dobie pośpiesznej konsumpcji, przetworzonej żywności i wszechobecnej chemii coraz więcej osób decyduje się zwolnić tempo życia. Ekologiczne produkty, kultowe superfoods oraz naturalne kosmetyki cieszą się rosnącym zainteresowaniem, tworzą nową jakość i alternatywny styl życia. Poza wyborem wartościowych produktów, unikaniem chemii i zanieczyszczeń, ważna jest również dbałość o równowagę naszego organizmu. Odpowiednia suplementacja oraz oczyszczanie ciała z toksyn to klucz do utrzymania pełni sił witalnych. Czy to możliwe, że doskonały architekt, jakim jest Matka Natura, stworzyła dla nas pokarm idealny, który posiada wszystkie niezbędne do zachowania zdrowia właściwości? Zdecydowanie tak, a jednym z takich cudów jest chlorella – niezwykła alga, która w swoim wnętrzu kryje nieopisane bogactwo substancji o wysokim znaczeniu biologicznym: nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały, witaminy, ważne pierwiastki oraz aminokwasy.

 

Właściwości Chlorelli

 

Ten niepozorny, jednokomórkowy glon to niezwykle rozbudowane spektrum substancji odżywczych. O jej wyjątkowości decyduje fakt, iż w swojej mikroskopijnej strukturze zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, więcej chlorofilu niż lucerna, dodatkowo stanowi bogactwo silnego przeciwutleniacza Beta-karotenu, żelaza oraz prebiotyku CGF (Chlorella Growth Factor). Odgrywa bardzo istotną rolę w procesie detoksykacji organizmu dzięki dużej zawartości sporopolleinu, substancji posiadającej niezwykłą zdolność wiązania metali ciężkich, pestycydów oraz czynników rakotwórczych. Chlorella niczym dobroczynna gąbka wchłania wszystkie szkodliwe substancje, kumuluje w swojej strukturze, a następnie zostaje wraz z nimi wydalona z naszego organizmu. Ta niewielka alga zawiera również chlorellin, który jest naturalnym antybiotykiem, a także szereg witamin m.in. A, C, E, wspomnianą B12, kwas foliowy, cynk, magnez i fosfor. Stanowi również doskonałe źródło białka.

 

 

Forma i zastosowanie

 

Rekomendowane dzienne spożycie tej cudownej algi mieści się w graniach 2-3 gramów, czyli ok. 10-15 tabletek. Chlorellę można przyjmować zarówno w postaci tabletek, na przykład marki MEDICURE, jak i sproszkowaną np. marki SUPERFOODS lub BATOM. Posiada specyficzny smak i charakterystyczny, mocno zielony kolor, co sprawia, że część osób może bardziej preferować formę tabletek. Fani sproszkowanej chlorelli mogą dodawać ją do koktajli, zielonych soków, pesto lub sałatek. Szczególnie dobroczynne dla ogólnej kondycji organizmu jest łączenie chlorelli z innymi superfoods w obrębie jednego preparatu, tak jak w przypadku produktu marki TOPNATUR, który niezwykłe działanie algi połączył z właściwościami młodego jęczmienia i spiruliny. Chlorella znalazła również swoje zastosowanie w kosmetyce jako składnik środków do pielęgnacji ciała i twarzy, wykazując silne działanie nawilżające, przyspieszające gojenie skóry oraz jej regenerację. Stosowanie chlorelli nie powoduje negatywnych efektów ubocznych, nie można jej przedawkować, jest naturalna i bezpieczna dla organizmu człowieka. Warto już dziś włączyć ją do codziennej diety, aby w stosunkowo krótkim czasie cieszyć się wyraźną poprawą zdrowia, samopoczucia oraz wyglądu zewnętrznego. 


Sprawdź również co zyskasz stosując ksylitol